Välja färg på förgrund och bakgrund




Förgrundsfärgen används för att måla och fylla i markeringar. Bakgrundsfärgen används för att göra övertoningar och för att fylla i de raderade områdena i en bild. Standardfärgen på förgrunden är svart och på bakgrunden vit.

Så här ändrar du färg på förgrunden och bakgrunden: Om du vill ändra förgrundsfärgen klickar du på den övre färgrutan i verktygslådan.



Välj en färg och klicka på OK. Du kan ställa in färg genom att dra i de vita trianglarna utmed skjutreglaget och sedan klicka i färgfältet. Du kan också ange färg genom att skriva in färgens siffervärde. Du växlar mellan förgrunds- och bakgrundsfärgen genom att trycka på tangenten X.


Så här inverterar du färgerna på förgrunden och bakgrunden: Klicka på symbolen för att byta färg i verktygslådan.




Så här återställer du färgerna på förgrunden och bakgrunden: Klicka på symbolen för att byta färg i verktygslådan.



Färglägen


RGB-läge

RGB-läget i Photoshop används RGB-modellen för att ange färgerna på varje pixel mellan 0 (svart) till 255 (vitt) för var och en av RGB-komponenterna i en färgbild. Till exempel kan en klarröd färg ha ett R-värde på 246, ett G-värde på 20 och ett B-värde på 50. När värdena för alla tre komponenterna är lika blir resultatet en gråton. När värdet för alla komponenterna är 255 blir resultatet helt vitt och när alla komponenterna har värdet 0 blir resultatet helt svart.

RGB är standardläget för nya Photoshop-bilder. När du arbetar med andra färglägen, exempelvis CMYK, konverteras CMYK-data temporärt till RGB-data eftersom RGB-modellen används för att visa färger på bildskärmen.

En stor del av det synliga spektrumet kan återges genom att blanda tre baskomponenter av färgat ljus i olika proportioner och intensitet. Dessa komponenter kallas för primärfärger: röd, grön och blå (RGB). När de tre primärfärgerna överlappar varandra bildar de sekundärfärger: cyan, magenta och gul. Eftersom en kombination av primärfärgerna bildar vitt kallas de även additiva färger. Adderas färgerna med varandra skapas vitt - dvs allt ljus reflekteras tillbaka till ögat. Additiva färger används för belysning, video, filminspelare och bildskärmar. På en bildskärm återges exempelvis färg genom att ljus emitteras genom röda, gröna och blå fosforpunkter.


CMYK-läge


I CMYK-läget i Photoshop tilldelas varje pixel i en CMYK-bild ett procentandelsvärde för varje tryckfärg. De ljusaste färgerna (högdagrar) tilldelas små mängder tryckfärg medan mörka färger (skuggor) tilldelas stora mängder. Till exempel tilldelas en klarröd färg 2 % cyan, 93 % magenta, 90 % gult och 0 % svart. I CMYK-bilder skapas ren vit färg när alla fyra komponenterna har värdet 0%.

CMYK-läget använder du när du förbereder en bild för tryckning med processfärger. När en bild konverteras från RGB till CMYK för detta ändamål skapas en färgseparation. I allmänhet är det bäst att redigera RGB-bilder innan de konverteras till CMYK. När du arbetar i RGB-läge kan du använda kommandot Förhandsvisa CMYK för att se hur bilden kommer att se ut när du konverterar den (se Förhandsvisa CMYK-färger). Du kan även använda CMYK-läget för att arbeta med CMYK-bilder som lästs in eller importerats från avancerade system.

Medan RGB-modellen är beroende av ljuskälla för att skapa färger är CMYK-modellen baserad på tryckfärgens absorptionsförmåga när den är tryckt på papper. När vitt ljus träffar tryckfärgen absorberas en del av ljuset. Färg som inte absorberas reflekteras tillbaka till ögat. Teoretiskt sett borde pigmenten av ren cyan (C), magenta (M) och gult (Y) utgöra en kombination som absorberar alla färger och skapar svart. Därför kallas dessa färger även subtraktiva färger. Eftersom all tryckfärg innehåller vissa orenheter producerar de tre färgerna en brun färg och måste kompletteras med svart (K) tryckfärg för att skapa en äkta svart färg. Metoden att kombinera dessa tryckfärger för att återge färger kallas för fyrfärgsprocesstryck.

De additiva och subtraktiva färgerna är komplementära färger. Varje par av subtraktiva färger skapar en additiv färg.


Dekorfärg


En dekorfärgsbild baseras på en färgtabell med högst 256 färger. När du konverterar en bild till dekorfärg skapas en färgkarta och den innehåller information om vilka färger som ingår i bilden. Om en färg i ursprungsbilden inte finns med i tabellen matchas den efterfrågade färgen till den närmaste färgen i färgkartan eller simuleras med hjälp av befintliga färger. Läget för dekorfärg är användbart när du vill begränsa hur många färger som en bild ska innehålla, exempelvis om du ska använda bilden i en multimediapresentation eller på en hemsida. När du använder en färgkarta för dekorfärger blir dokumentstorleken avsevärt mindre medan bildkvaliteten bibehålls. Ibland kan det hända att du behöver konvertera en RGB-bild till dekorfärg för att kunna redigera bildens färgkarta eller exportera en bild till ett program som endast stöder 8-bitarsfärg. Detta är användbart för vissa multimedia/animeringsprogram och hemsidor. När du konverterar en RGB-bild till dekorfärg tas alla utom 256 färger bort från bilden.

(Källa: Photoshop hjälp.)

Palett 8/8

 



Kom gärna med förslag på hur denna sida kan göras bättre. Skriv till Per.Andersson@fceduc.umu.se
Sidan skapades 1 Feb 1998
http://www.lh.umu.se/~litu/stod/program/photoshop/p8.html
©
Per Andersson 1998